I takt med att elbilar blir allt vanligare på våra vägar, ökar också behovet av specialiserad kunskap kring underhåll och service av dessa fordon. Ett område som ofta underskattas är däckbytet – en rutinmässig uppgift som bär med sig unika utmaningar när det gäller elbilar. Vi på Däckskiftarna är specialister på just elbilar och elbilsdäck, denna artikel är främst för dig som tänkt byta ut däcken själv.

Mer om elbilar och dess däck

Vikten av rätt kunskap och utrustning

Elbilar skiljer sig från traditionella fordon på flera sätt, inte minst genom deras drivlinor och batterisystem. Dessa system kan påverka hur man säkert lyfter och hanterar bilen under däckbytet. Det är därför av yttersta vikt att verkstaden eller individen som utför däckbytet har rätt kunskap och utrustning för att undvika skador på både bilen och personen som utför arbetet.

Risken med elbilarnas batterier

Ett av de största säkerhetsövervägandena gäller elbilars högspänningsbatterier. Dessa batterier är inte bara tunga, utan de är också placerade på ett sätt som kan påverka bilens tyngdpunkt. Det är kritiskt att använda rätt lyftpunkter och utrustning för att inte skada batteriet eller fordonets underrede. Felaktig hantering kan leda till dyra reparationer och i värsta fall till säkerhetsrisker.

Kräver speciella däck

Elbilar är kända för sin snabba acceleration, vilket lägger extra påfrestning på däcken. Detta innebär att däcken inte bara behöver bytas vid rätt tidpunkt för att upprätthålla grepp och säkerhet, men också att man måste välja däck som kan hantera den extra vikten och kraften från elbilens drivlina. Att välja rätt däck är därför avgörande för både säkerheten och bilens prestanda.

”Däcken kan kosta upp emot 900% mer”

I en artikel från Teknikens Värld belyser journalisterna hur mycket mer elbilsdäck kostar jämfört med vanliga däck. Vi på Däckskiftarna rekommenderar dig som elbilsägare att följa biltillverkarens rekommendationer. Vi förstår att det kan vara dyrare än vanliga däck, men å andra sidan får du däck som skapats specifikt för din bil. *Denna rekommendation gäller främst elbilar med kraftfullare motorer*

Däckskiftarna GIF