Vilka hjul ska bromsas hårdast vid en inbromsning? När du trycker på färdbromsen aktiverar du bilens bromssystem, som automatiskt anpassar bromskraften till dina däck. Normalt sett är framhjulen de som bromsas hårdast, och du behöver inte oroa dig för detta när du kör, det sker automatiskt.

Men valet av däck kan spela en roll i detta sammanhang. Om du använder högpresterande däck med utmärkt väggrepp, kan bromssystemet arbeta mer effektivt och fördela bromskraften jämnt mellan dina däck. Å andra sidan, om du har slitna eller mindre greppande däck, kan bromssystemet behöva anstränga sig mer för att säkerställa rätt fördelning.

Även om bromssystemet i moderna bilar är avancerat och anpassar sig till däckförhållandena, kan det vara en god vana att kontrollera dina däck regelbundet för att säkerställa att de är i gott skick. Slitna eller felaktigt uppumpade däck kan påverka bromssystemets prestanda och fördelning av bromskraften.

Läs mer: Varför ska bästa däcken sitta bak?

Tvåkretssystem är standard i alla moderna bilar

När du trycker på bromspedalen aktiverar du färdbromsen, och den kraft du tillämpar överförs till hjulen med hjälp av bromsvätska. Om det uppstår en läckage i bromssystemet kan bromsverkan förloras på de hjul som påverkas av läckaget. Därför är de flesta moderna bilar utrustade med ett så kallat tvåkretssystem. Det innebär att om det uppstår ett läckage i ett system eller om ett system inte fungerar, kommer fortfarande två eller tre hjul att ha bromsverkan kvar.

Så kan du kontrollera dina bromsar

Att ha fungerande bromsar är av yttersta vikt för din säkerhet på vägen. Förutom varningslampor är det också avgörande att du genomför manuella bromskontroller regelbundet.

För att kontrollera ditt bromssystem kan du följa dessa enkla steg:

Tryck på bromspedalen kraftigt i 15 sekunder

  • Om pedalen stannar ungefär halvvägs ner och känns stadig, är dina bromsar i gott skick.
  • Om bromspedalen känns fjädrande kan det vara luft i systemet.
  • Om bromspedalen når nära golvet kan det vara nödvändigt att justera eller reparera bromsarna.
  • Om pedalen sjunker långsamt finns det troligen en läcka i bromssystemet.

Fukt kan påverka bromsarnas effektivitet negativt. Efter till exempel en biltvätt är det bra att genomföra en provbromsning. Detta hjälper till att värma upp bromsarna och avlägsna eventuell fukt, vilket kan förbättra bromsförmågan.

Däckskiftarna GIF