Hur vet jag om mina däck behöver balanseras? När däck och hjul görs, är ingen precis lik den andra. Dem kan ha lite olika vikt, även om det är en liten mängd. De små skillnaderna kan ställa till problem, därför ser vi till att balansera hjul och däck på varje bil vi tar hand om. Men hur kan du veta om dina däck och hjul behöver balanseras?

Vad betyder däckbalans?

Däckbalansering är som en finjustering för dina hjul och däck. Det ser till att vikten är jämnt fördelad över hela hjulets kant. Balanseringen görs med små vikter.

Varför balansera dina däck och hjul?

De vanligaste tecknen på obalanserade däck visas ofta via ojämnt och snabbare slitage, försämrad bränsleeffektivitet samt vibrationer i ratt eller golvbräda, särskilt vid högre hastigheter. När alla komponenter i däcken har så lik vikt som möjligt kommer däcket att rulla jämnt, vilket förbättrar slitbanans prestanda och totala körkomfort.

Om framdäcket inte är korrekt balanserat kan du känna vibrationer i ratten, medan obalanserade bakdäck kan resultera i skakningar i sätet eller golvet.

Vad beror ojämn förslitning av däcken oftast på?

Tecken på att dina däck behöver balanseras om

  1. När dina hjul och däck är ur balans, kommer du förmodligen att märka det direkt. Du kan känna det genom vibrationer i ratten eller i golvet. Ett dunk-dunk-ljud som ökar i hastighet kan också vara ett tecken. Här är några indikatorer på att det kan vara dags att balansera dem.
  2. Om ditt fordon drar åt sidan kan det behöva en justering eller så är dina däck och hjul obalanserade. Hos Däckskiftarna har man expertisen för att kontrollera ditt fordon, ge rekommendationer och få dig säker på vägen igen.
  3. Om slitbanan på dina däck verkar slitas ojämnt eller snabbt kan det vara ett tecken på att hjulen behöver balanseras.
  4. Vibrationer i ratten under körning kan orsakas av obalanserade hjul och däck. Det kan också bero på ett böjt hjul, ett skadat däck (som inte kan åtgärdas genom balansering), slitna fjädringsdelar eller andra åldrande komponenter.

Källa: https://www.thedrive.com/maintenance-repair/37056/tire-balancing

Däckskiftarna GIF