Så hur vet jag om däcken passar? Att försäkra sig om att däcken passar är en viktig del av att köpa nya däck till din bil. Fel dimension kan leda till oanvändbara däck. En enkel metod för att säkerställa rätt passform är att inspektera de befintliga däcken på din bil.

När det gäller däckstorlek, finns det två enkla riktlinjer att hålla sig till:

För det första, de däck du väljer bör ha exakt samma specifikation för storlek, lastindex och hastighetsklass som rekommenderas av fordonstillverkaren eller däcktillverkaren.

För det andra, de nya däcken bör aldrig vara mindre i storlek eller ha en lägre lastkapacitet än vad som anges i originalspecifikationerna.

Alla däck är tydligt märkta med information om deras dimensioner. Denna information representeras genom en kombination av siffror och bokstäver som anger däckets bredd, profil och fälgdiameter i tum. Till exempel, 205/55R16 är en vanlig storlek för personbilar. Märkningen inkluderar också däckens belastningskapacitet och hastighetsbegränsning.

Läs mer: När måste man byta däck?

regnr sök för att ta reda på om däcken passar

Kolla upp informationen i bilens registreringsbevis

Om du har svårt att hitta däckens specifikationer, finns de angivna i din bilregistrering. Här finns detaljer om vilka däck din bil ursprungligen registrerades med. Dessutom kan du ofta hitta information om alternativa däckstorlekar som är godkända för användning. Om du inte har tillgång till ditt registreringsbevis eller de gamla däcken, kan du även kontrollera online genom vårt regnr sök. Allt du behöver är din bils registreringsnummer för att göra en sökning.

Rätt däckval är av yttersta vikt

Att montera de rätta däcken på din bil är av yttersta vikt för att säkerställa optimal prestanda och säkerhet. Ditt val av däck bör vara anpassat till de vägförhållanden du oftast kör i och dina personliga preferenser när det gäller hur fordonet svarar och hanteras. För att kunna fatta det mest välinformerade beslutet är det viktigt att förstå hur man tolkar däckstorleken när det är dags att investera i nya däck.

Läs mer om olika krav på däck.

Däckskiftarna GIF