Hur kollar man mönsterdjup på sina däck? Att ha bra mönsterdjup på dina däck är oerhört betydelsefullt för att minska bromssträckan och för att din bil ska svara bra när du svänger. När du kör, nöts mönstret på dina däck gradvis bort, vilket innebär att du måste byta däck med jämna mellanrum.

För att veta när det är dags att investera i nya däck är det bra att mäta mönsterdjupet. Det minsta tillåtna mönsterdjupet för personbilar är 1,6 mm vid sommarväglag och 3 mm när det är vinterväglag (Källa).

Hur gör man när man kollar mönsterdjup på däck?

Att mäta mönsterdjupet är enkelt och kan göras med ett speciellt mätinstrument för ändamålet, eller till och med en vanlig tumstock eller linjal.

  • För att mäta mönsterdjupet på rätt sätt, leta efter däckets huvudmönster. Huvudmönstret täcker de mittersta 75% av däckets slitbana.
  • Mät mönsterdjupet på flera ställen på däcket, eftersom det mest slitna området ger den betydelsefullaste informationen.
  • Stick ner mätinstrumentet eller ett annat verktyg i en av däckets skåror och läs av det uppmätta värdet.
  • Vissa däcktillverkare inkluderar slitagevarnare på sina däck, vilket gör det enklare att se när det är dags att byta.

Om du är osäker eller behöver hjälp är du välkommen att besöka oss. Vi kan hjälpa dig att mäta mönsterdjupet och inspektera dina däck. Om däcken behöver bytas, har vi ett brett utbud av nya däck till bra priser som passar din bil.

Varför är mönsterdjupet viktigt?

Ett mindre mönsterdjup ökar både riskerna och bromssträckan betydligt. Därför är det viktigt att regelbundet mäta mönsterdjupet när däcken börjar bli slitna, så att du kan köra säkert med dina däck hela säsongen.

Det är också bra att vara medveten om att risken för vattenplaning ökar när mönstret på sommardäcken blir mindre än 4 mm. Dessutom försämras bromsförmågan avsevärt med slitna däck. Det är aldrig värt att ta en chans – olyckor kan inträffa lätt. Så se till att köpa nya däck när mönsterdjupet blir för lågt. Din säkerhet på vägen är ovärderlig.

Läs mer: Vad beror ojämn förslitning av däcken oftast på?

 

Däckskiftarna GIF