Vart ska de bästa däcken sitta? Spelar det någon roll i vilken position mina nya däck är monterade? Ja, nej eller både ja och nej? Det beror på vilken typ av däck du har på din bil och hur de sitter på. Är dina däck lika stora och likadana? Eller är de olika fram och bak? Behöver du fyra nya eller bara två? 

Om du byter ut två däck ska de bästa däcken sitta bak

Om du byter ut bara två däck på en bil där däcken är lika stora och likadana, är det viktigt var de sitter. Det påverkar hur säkert det är när vägarna är blöta eller hala. När du byter två däck, sätt de nya på baksidan och de delvis slitna på framsidan. Varför? För att de nya däcken med djupare mönster på baksidan bättre kan hålla sig på vägen och undvika att tappa greppet om det är mycket vatten eller snö. Vattenplaning händer när däcken inte kan ta hand om allt vatten på vägen, och då tappar bilen greppet.

Varför sätta de nya på baksidan? Det handlar om vad som händer om bilen börjar tappa greppet i vatten. Om de nya däcken sitter fram och de gamla bak, kommer bakdäcken att tappa greppet först. Det är farligt, för då kan bilen börja sladda. Om de gamla däcken sitter fram och de nya bak, kommer bilen att fortsätta framåt även om vägen är hal. Vilket gör det lättare att styra bilen då.

Så kan du montera dina nya däck

De flesta bilar har samma storlek på däcken på varje hjul. Däcken måste vara likadana i typ och utseende, ha samma mönsterdjup och vara pumpade till rätt tryck enligt bilens rekommendationer eller instruktionsbok. Detta gör att man bibehåller bilens balans och hantering på bästa sätt.

Om du byter ut fyra symmetriska däck spelar det ingen roll var de sitter. För att förlänga livslängden kan du rotera dem var sjätte månad eller efter cirka 1000 mil körning. Då kan däcken användas fram och bak, och byta sida.

Men om dina däck måste snurra åt ett speciellt håll, alltså när däcken är riktade, då spelar det roll var de sitter (det är vanligt med riktade däck bland vinterdäck). Dessa däck kan bara bytas fram och bak på samma sida av bilen, om de inte tas av och ”vänds” på hjulet.

Källa: https://www.tirerack.com/upgrade-garage/does-it-matter-which-position-my-new-tires-are-mounted

Däckskiftarna GIF