Åt vilket håll ska däcken sitta? Rätt placering av däcken på din bil är avgörande för både säkerhet och prestanda. I denna artikel kommer vi att utforska och förklara vilken riktning däcken bör vara monterade i och varför det är så viktigt att följa rätt riktlinjer för däckmontering.

Oavsett om du kör rakt fram eller svänger snabbt i kurvor, ger däck med riktningsmönster en trygg och njutbar körupplevelse, speciellt på blöta vägar. För att säkerställa bästa möjliga grepp och köregenskaper är rätt montering avgörande. Men hur vet du åt vilket håll ditt däck ska sitta?

På sidan av riktade däck finns en tydlig markering. Där ser du orden ”Rotation” eller ”Riktning”. I närheten finns en liten pil som visar däckets framriktning (hur det ska rulla). Ett tränat öga kan även se detta på däckmönstret. 

Vad är speciellt med riktade däck?

Du kanske har lagt märke till det förut, riktade däck har en V-formad design. Det här ser inte bara sportigt ut, det har också en viktig funktion: mönsterdesignen och den lutande formen på däckets yta gör att vatten snabbt kan ledas bort från vägen och ut.

Den här egenskapen ger extra skydd mot vattenplaning. Men det är inte allt, den speciella däckdesignen ger även stabilitet vid höga hastigheter och på snötäckt underlag. Därför används ofta riktade däck som vinterdäck.

Här är några fördelar med riktade däck:

  • Bra prestanda på våta vägar och skydd mot vattenplaning
  • Utmärkt grepp även vid höga hastigheter
  • Bra hantering på snö och lera
  • Tyst körning
  • Snygg design

Till skillnad från asymmetriska däck är riktade däck inte lämpliga som reservdäck. De är fälgberoende, vilket betyder att de är designade för att passa en specifik sida av fordonet och kan inte användas flexibelt vid problem.

Vad är asymmetriska däck och åt vilket håll ska däcken sitta?

Asymmetriska däck är speciellt utformade för att förbättra dragkraft, styrning och kurvtagning samtidigt som de minskar ljudnivån. De är vanliga på sportiga bilar. Dessa däck kan rotera i båda riktningar när de monteras med rätt sida utåt, enligt instruktionerna på däckets sida. Där det oftast står ”outside”

De här däcken har egenskaper för väggrepp och hantering, särskilt i specifika områden av däcket, som det yttre slitageområdet. När de är felmonterade på insidan av däcket, förlorar de sin effektivitet.

Läs mer: Vad beror ojämn förslitning av däcken oftast på?

Däckskiftarna GIF