Allround däck eller friktionsdäck på vintern? Året runt däck, även kallat allround däck, är designat för att vara användbart året om. I teorin behöver bilar som är utrustade med allround däck inte växla mellan sommardäck och vinterdäck med årstiderna.

Tyvärr presterar denna typ av däck inte optimalt i vårt nordiska klimat, och att använda samma däck på både sommar- och vinterväglag kan vara mycket riskabelt. Därför rekommenderas istället nordiska friktionsdäck om du vill ha dubbfria vinterdäck på vintern.

Året runt däck eller vinterdäck (friktionsdäck)?

Sverige upplever mycket kalla vintrar och somrar som präglas av regn. Därför finns det regler kring vilka däck som är tillåtna under olika perioder av året. Ifall det fanns ett däck som fungerade lika bra oavsett säsong utan att kompromissa med säkerheten, skulle det vara det optimala valet för alla, även om det sannolikt skulle vara mycket kostsamt. I verkligheten är emellertid vanliga sommar- och vinterdäck det enda alternativet vi har i Sverige.

Allround däck fungerar bäst i varma länder

De faktiska helårsdäcken är framtagna för länder som inte upplever liknande vinterförhållanden som vi gör här uppe i norr. Dessa däck är i grunden sommardäck som tål en viss mängd slask och kallt väder, men de kan inte upprätthålla bilens säkerhetsstandarder under de vinterförhållanden som vi stöter på här. Om du letar efter däck som främst ska användas i centrala eller södra Europa, kan det vara fördelaktigt att investera i helårsdäck och använda dem året om.

Friktionsdäck

Däck som är ämnade för vinterväglag men saknar dubbar kallas även för friktionsdäck. Dessa däck uppfyller kraven för godkända vinterdäck (läs mer) i och med att de har acceptabla köregenskaper under vinterförhållanden, men de presterar sämre när det kommer till sommarkörning. Trots detta är det tillåtet att använda friktionsdäck på sommaren då lagstiftningen inte sätter några hinder. Man bör dock komma ihåg att friktionsdäck inte når upp till samma standard när det kommer till broms- och styrprestanda på sommardagar jämfört med dedikerade sommardäck.

Vilken typ av däck orsakar mest dammpartiklar från vägarna?

Däckskiftarna GIF