Varför ska bästa däcken sitta bak? För att du ska känna dig säker och trygg i din körning är det viktigt att man har de bästa däcken på rätt plats. Men varför ska de bästa däcken sitta bak? Det ska vi förklara för dig.

Många bilister är osäkra på vart de bästa däcken ska placeras

Att däcken är viktiga och avgörande för körning är nog dem flesta överens om. Däremot är inte alla svenskar helt säkra på vart man ska placera de bästa däcken.

Varför är det viktigt att placera de bästa däcken bak på din bil? Det finns konkreta skäl som påverkar valet av placering för dina däck, och det handlar om säkerhet. Om du har sämre däck på baksidan ökar risken för att du förlorar kontrollen över ditt fordon (källa).

Däcken på din bil slits ojämnt, och den största slitagebelastningen finns vanligtvis på framhjulen. Därför är det alltid rekommenderat att de bästa däcken ska vara placerade på baksidan av din bil. Detta säkerställer ett bättre grepp, särskilt när väglaget är utmanande, som vid snö, is eller regn.

Gäller samma rekommendationer för fram-, bak- och fyrhjulsdrivna bilar? Ja, den generella rekommendationen är att de bästa däcken alltid bör sitta på baksidan av din bil, oavsett om den är fram-, bak- eller fyrhjulsdriven. Detta bidrar till att minska olycksriskerna på vägen. Säkerhet kommer alltid i första hand (källa).

Transportstyrelsen ger också råd om hur du bör överväga placeringen av de bästa däcken på din bil. Däck med det bästa mönsterdjupet och det bästa väggreppet bör monteras på baksidan av din bil, vilket minskar risken för att bilen slirar. Detsamma gäller däck med de längsta dubbarna – dessa ska också placeras på baksidan av bilen.

Sammanfattning – varför ska de bästa däcken sitta bak?

  • Att ha däck i gott skick är avgörande för säker körning, oavsett vilken typ av bil du kör. Men det är viktigt att komma ihåg att däcken slits ojämnt beroende på var de sitter på bilen.
  • Visst är det betydelsefullt med bra däck både fram och bak, men det allra viktigaste är att placera de bästa däcken på baksidan av bilen. Om de bästa däcken istället sitter på framhjulen ökar risken för sladd och vattenplaning.
  • Vad säger reglerna om detta? Transportstyrelsen är också tydliga i sina rekommendationer – de bästa däcken ska alltid vara monterade på baksidan av bilen. Detta är en viktig säkerhetsåtgärd som minskar riskerna för olyckor.

Läs mer: När måste man byta däck?

Däckskiftarna GIF