Dags att byta däck eller så kanske du bara undrar när man måste byta däck? I denna text går vi igenom vad du bör tänka på och vilka regler som gäller.

Enlig lagen ska man ha vinterdäck 1 december till 31 mars om det råder vinterväglag. Vad som räknas som vinterväglag är polisens uppgift att avgöra på plats. Men generellt gäller vinterväglag om det finns snö, is, snömodd eller frost på vägen. Kravet på vinterdäck gäller vare sig du använder dubbdäck, eller friktionsdäck. Man bör dock ha i åtanke att dubbdäck endast är tillåtet mellan 1 oktober och 15 april, friktionsdäck är inte begränsade av några specifika datum alltså kan du använda dem hela året runt. (källa)

Boka tid för däckbyte hos oss.

Ska man välja dubbdäck eller friktionsdäck när det är dags att byta till vinterdäck?

När det är vinter och du behöver nya däck, kan du välja mellan två typer: dubbdäck eller dubbfria. Om du bor i norra Europa, som Skandinavien, är det bäst att ha däck som funkar bra i kalla och snöiga förhållanden.

Ditt val beror på vilken typ av väg du oftast kör på under vintern. Dubbdäck är bra om det är mycket is, medan dubbfria däck (de kallas också friktionsdäck) funkar bättre på vägar där det inte är så mycket snö och is.

Men, kom ihåg att vissa städer kan ha regler som förbjuder dubbdäck på vissa vägar, så det är bra att kolla detta innan du bestämmer dig.

Viktigt att tänka på

  1. Byt däck i god tid

Ibland kommer halkan som en överraskning. För att vara säker på vägarna under vintern är det smart att planera i förväg. När hösten närmar sig och kylan smyger sig på är det en bra idé att byta till vinterdäck i god tid.

Du kan faktiskt använda dubbdäck redan från den första oktober, även om det kan finnas några undantag beroende på väderförhållandena. Så om du känner att vintern är på ingång, tveka inte att byta till vinterdäck.

  1. Kontrollera skicket och mönsterdjupet på dina däck

Ett bra råd är att se till att ditt mönsterdjup är minst 4 millimeter. Lagkravet för vinterdäck varierar beroende på fordonets typ och storlek. Personbilar och lätta lastbilar måste ha ett mönsterdjup på minst 3 millimeter, medan tunga släpvagnar måste ha minst 1,6 millimeter. Om du kör större fordon, som tunga lastbilar eller bussar med en totalvikt över 3,5 ton, krävs det minst 5 millimeter mönsterdjup enligt lag.

Att se över dina däck och hålla dem i gott skick är ett viktigt steg för att säkerställa din säkerhet på vägen.

  1. Rätt lufttryck i däcken

Under sommaren när du förvarar dina vinterdäck kan lufttrycket sjunka. Om du kör med fel däcktryck kan det påverka bilens styrning, hur mycket bränsle den förbrukar och hur länge däcken håller. Men om du ser till att dina däck har rätt lufttryck, kommer du att öka säkerheten på vägen, köra bekvämare och dessutom minska din påverkan på miljön.

Däckskiftarna GIF