Många bilförare undrar, varför minskar trycket i mina däck ständigt? Det är inte bara irriterande med däck som läcker luft. Det kan också riskera trafiksäkerheten, bränsleekonomin och däckets livslängd. Det finns många orsaker till att däcken långsamt tappar luft, och det är inte alltid enkelt att veta orsaken.

Läs mer om däcktryck

Varför läcker däck luft?

Det är normalt för däck att förlora ungefär 1 psi (pound per square inch) i lufttryck varje månad och det är viktigt att regelbundet kontrollera däcktrycket. En långsam luftläcka inträffar när däcket gradvis förlorar mer luft än det normala.

Med tiden kan detta leda till att däcket blir platt eller har för lågt lufttryck, vilket påverkar allt från säkerheten till ekonomin och däckets livslängd. Att hitta källan till läckaget kan vara utmanande och till skillnad från en tydlig däckskada, kommer du sällan höra något väsande ljud när en långsam luftläcka uppstår på dina däck.

Hur man upptäcker att däcken tappar luft

Om ditt däck tappar luft, är det första du sannolikt kommer att notera en varningssignal från däcktrycksövervakningssystemet (TPMS) på instrumentbrädan, om sådant system finns. TPMS övervakar däcktrycket och informerar dig om det finns en betydande minskning i lufttrycket.

Om din TPMS-sensor frekvent påpekar att ett eller flera av dina däck har lågt tryck, är det troligt att du har ett däck som läcker luft. Du kan fylla på däcken med luft vid nästa tillfälle du tankar, men om problemet kvarstår, rekommenderas ett besök på din lokala däckverkstad (källa).

Här är de vanligaste orsakerna till att däcken tappar luft

  • Punktering

Däck kan få små hål av vassa saker på vägen, som spikar eller stenar. Ibland märker man inte det direkt, men trycket kan sakta minskas. Ibland fastnar saken i däcket och håller luften kvar. Om däcket är i bra skick kan det lagas.

  • Ventilskada

Ventilen på hjulet hjälper till att hålla rätt lufttryck i däcket. Om den går sönder eller blir smutsig kan luften läcka ut. Det är smart att byta ventiler när du får nya däck för att undvika problem.

  • Läckor runt däck och fälg

Där däcket möter fälgen ska det vara tätt för att luften ska stanna kvar. Men ibland kan små sprickor uppstå där luften kan sippra ut. Det kan hända om fälgen blir dålig.

  • Normalt slitage

Däck blir gamla och slitna. Slitbanan kan bli dålig och däcket kan börja läcka luft. Då är det dags att byta dem ut. Hur länge däcken håller beror på hur du kör och vad slags vägar du kör på.

Däckskiftarna GIF