Varje år samlas cirka 65 000 ton däck in i Sverige, vilket betyder ungefär 25 000 däck varje dag. Allt fler människor som gillar att göra saker själva (DYI) har börjat använda sina gamla däck för att skapa olika grejer till sina hem, vilket är jättebra för miljön.

Vi, som är däckexperter och jobbar med att byta och saluföra däck, ser massor av begagnade däck varje dag. Vi har kollat runt på nätet och hittat smarta och kreativa sätt att återanvända gamla däck. Så nästa gång du kommer till oss för att byta däck, kan du tänka på att ta med dig dina gamla däck hem och prova på att skapa något själv. Det finns massor av möjligheter att utforska och ha kul med!

Vad kan man göra med gamla däck?

Gör en blomkruka eller planteringskärl

För att göra en blomkruka eller planteringskärl av ett däck ska du börja med att rengöra det ordentligt för att avlägsna smuts och grus. Du kan välja att måla däcket i din önskade färg med utomhusfärg som är lämplig för gummi eller en primer som fäster på gummi. Placera sedan däcket på önskad plats i trädgården med tillräckligt med solljus för de växter du vill plantera. Fyll däcket med jord och välj de växter du vill odla. Kom ihåg att vattna växterna regelbundet för att de ska växa väl.

kreativa användningsområden för gamla däck

Säng till hunden

Vilken hund älskar inte att ha en mysig säng att krypa ihop i? Tänk på att återanvända dina gamla vinterdäck från garaget för att göra en bekväm säng åt din fyrbenta vän.

Först, ska du se till att rengöra däcket ordentligt och kolla så att det inte finns några vassa delar som sticker ut. Måla sedan däcket i din hunds favoritfärg och lägg till en mjuk filt och kudde för extra komfort.

Placera sängen på en sval plats i hemmet, undvik att placera den nära braskaminen eller direkt intill värmeelement, eftersom det kan skada gummit. På så sätt kan din hund njuta av sin nya säng på ett bekvämt sätt.

hund som sover utan däck säng

Den klassiska däckgungan

Självklart måste vi ta upp om den klassiska däckgungan när vi pratar om att återvinna däck! Det är en sådan tidlös favorit, minns du de där gungorna hängandes från träden när du var liten? Rengör däcket, måla det om du vill, ta ett rep och knyt runt både däcket och grenen eller den plats där dem ska hänga och så är det klart.

 

Lämna in till återvinningscentralen

När det är dags att göra sig av med gamla däck, se till att du gör det på rätt sätt! Du kan lämna in dem där du köper nya däck eller på en återvinningscentral. Tänk på att det inte är lämpligt att slänga däcken i din fastighets soprum. Däck faller under producentansvar och bör lämnas in för rätt hantering. Läs mer om däckåtervinning på sdab.se.

 

Däckskiftarna GIF