Kan man byta ut bara ett däck? Ja visst, det är fullt möjligt att byta ut endast ett däck, eller två åt gången. Dock rekommenderar vi att man byter ut alla fyra däcken (minst två däck av samma fabrikat). Detta gör man eftersom bytet av endast ett däck kan påverka fordonets fjärding och upphängning, vilket i sin tur kan leda till att däcken slits ovanligt mycket. Så för att uppnå maximal säkerhet och prestanda är det viktigt att man byter ut alla fyra däcken.

Väljer du att bara ersätta ett däck, se till att det matchar mönstret på det andra däcket på samma axel, eller välj ett som liknar det. I annat fall, matcha det nya däcket med det befintliga däcket som har mest mönsterdjup kvar och montera dem båda på bakaxeln. Att blanda olika mönster på slitbanan kan påverka bilens hanteringsförmåga. Om du känner dig osäker på att bara byta ut ett däck, är det klokt att rådfråga din lokala däckhandlare, som gärna hjälper dig.

Läs mer: När måste man byta däck?

Byt alla fyra däck samtidigt

En mångfald av Sveriges förare skjuter upp däckbytet så länge de kan. Däcken utgör den enda kontaktpunkten mellan din bil och vägen, så det är klokt att satsa på däck som är både hållbara och av hög kvalitet. Även om det inte finns något exakt svar på hur ofta man bör byta däck, finns det flera indikatorer som visar när det är dags. Som en allmän riktlinje bör alla däck, inklusive reservdäck, som är äldre än tio år omedelbart ersättas med nya.

Grundläggande regeln

Den grundläggande regeln och rådet från däckbranschens informationsråd är att ha däck av samma typ och storlek, och helst av samma tillverkare och mönster – åtminstone på samma axel. Bäst vore också att ha samma däck både fram och bak. Olika däck har ju olika egenskaper. Bilens prestanda blir mer jämn med enhetliga däck.

Källa

Däckskiftarna GIF