Hur länge håller ett däck? Däck är en färskvara och har en hållbarhet på tio år under rätt förutsättningar, eller så håller de generellt i 3000–5000 mil vilket ofta är betydligt mindre än tio år. Det är svårt att säga exakt hur länge ett däck håller eftersom det beror på faktorer som märke, däcktyp, bilens egenskaper, vägförhållande och däcktryck.

Om du exempelvis jämför en sportbil med en Renault Clio skiljer det sig rejält i antal mil som du får ut av däcken. Sportbilen kanske klarar av 2000 mil på däcken medan Clio kan rulla 5-6000 mil på samma uppsättning av däck. Då handlar det självklart om ”normal” körning, rätt lufttryck och inget aggressivt bromsande eller rivstarter.

Vilka faktorer påverkar däckets livslängd?

Många faktorer påverkar hur länge dina däck kommer att hålla. Låt oss ta en närmare titt på dem:

Ålder: Äldre däck tenderar att ha kortare livslängd än nya däck. Det är därför viktigt att inte använda däck som blivit för gamla.

Pris & kvalitet: Kvaliteten på dina däck beror till stor del på tillverkaren. Ibland kan det vara värt att investera i högkvalitativa däck som kan hålla längre.

Typ av däck & däckdimension: Olika typer av däck och däck med olika dimensioner har olika lång livslängd. Det är bra att välja däck som passar dina specifika behov.

Väder- & vägförhållanden: Väder och vägförhållanden spelar en stor roll. Kalla temperaturer, snö, is, starkt solljus och dåliga vägunderlag kan alla påverka antalet mil du får ut av däcken.

Bilens egenskaper: Bilens egenskaper, som bromsförmåga och motorstyrka, kan också påverka hur snabbt däcken slits.

Körstil & lufttryck: Hur du kör har betydelse. En aggressiv körstil med kraftiga inbromsningar kan slita hårt på däcken. Att ha rätt däcktryck är också avgörande för att förlänga livslängden på dina däck.

Här är en lista med 10 däck som har lång livslängd

  1. Continental PremiumContact 6
  2. Goodyear Eagle F1 Asymmetric 6
  3. Nokian Hakka Blue 3
  4. Michelin Pilot Sport 4
  5. Bridgestone Turanza T005
  6. Pirelli Cinturato P7
  7. Hankook Ventus Prime 3 K125
  8. Falken Azenis FK510
  9. Toyo Proxes Sport
  10. Yokohama Advan Sport V105

Kom ihåg att regelbunden däckvård, inklusive att kontrollera däcktrycket och att rotera däcken, kan hjälpa dig att förlänga deras livslängd ytterligare.

Källa: https://www.themanual.com/auto/how-long-should-car-tires-last/

 

Däckskiftarna GIF