Vad är MS däck? MS däck är utvecklade för att fungera bra när du kör på leriga eller snöiga vägar året runt. När du använder MS däck på fordon med en totalvikt på högst 3500 kg räknas de som vinterdäck fram till och med 30 november 2024. Den 1 december 2024 måste alla vinterdäck vara märkta med alptopp/snöflinga.

Men det är viktigt att notera att inte alla MS däck godkänns som vinterdäck, även om de är avsedda för vinterväglag. Läs mer på Transporstyrelsens hemsida.

Är det lagligt att använda MS däck?

Man får använda MS däck. Men inte alla MS däck räknas som vinterdäck och är lämpliga att använda under vintern.

Även om MS-däck är lämpliga för vinterkörning kan de också användas på sommaren. Men de betraktas som ett sämre val än sommardäck. Det beror på att de är mjukare och har sämre väggrepp än sommardäck, och de kan öka bränsleförbrukningen.

MS däck är speciellt utvecklade för vinterväglag och lera. De flesta MS däck godkänns som vinterdäck, men inte alla.

Vilka däck är godkända?

Däck som är märkta med symbolen för alptopp/snöflinga och nedanstående är i regel godkända för vinterkörning:

  • M&S
  • S
  • M+S
  • MS
  • M-S
  • Mud and Snow

När måste man byta däck?

Tänk på att inte alla däck är lagliga i Sverige

En del däck som har M&S märkningen står inte för ”Mud and Snow” (lera och snö), utan för ”Mud and Sand” (lera och sand). Dessa däck är inte godkända som vinterdäck. Det finns även MS däck som är speciellt utformade för fordon som jeepar.

Om du köper en bil från utlandet kan det vara så att däcken anses vara vinterdäck där, men inte i Sverige. Om du är osäker på om dina MS däck är godkända eller inte, är du välkommen att besöka oss så kan vi hjälpa dig att avgöra rätt.

Boka tid för ett däckbyte här.

Däckskiftarna GIF