När du kastar en blick på sidan av ett däck, så märker du förmodligen en rad siffror och bokstäver som tillsammans utgör en kod. Ena bokstaven på ditt däck är ”R”, och vad den betyder ska vi ta reda på. Men den har betydelse för däckens prestanda och kompatibilitet med din bil. 

Exempelvis kan beteckningen på däcket vara 225/45 R17. Denna markering indikerar en bredd på 225 mm, ett nominellt storleksförhållande på 45 % (förhållandet mellan däckprofilen och nominell bredd, H/S). Fälgens diameter mäts från kant till kant och anges vanligtvis i tum – i detta fall är den 17 tum.

Men vad betyder bokstaven R på däck? Beteckningen ”R” berättar att detta däck är av radialtyp. Andra exempel inkluderar ”B” för ”biaslagerkonstruktion” eller ”D” för ”diagonalkonstruktion”.

Vad är radial däck?

Radialdäck är i dag de mest förekommande bildäcken på vägarna. Deras namn härleds från konstruktionen där däckets interna kordtrådar är ordnade i en radiell riktning, sträckande sig från ena sidan av däcket till den andra, och är vinkelräta mot däckets rotationsriktning.

Denna teknologi har blivit normen på våra vägar. Konstruktionen av radialdäcket innebär att kordtrådarna i däckets stomme är fastsatta i rät vinkel mot färdriktningen, bestående av flera lager av vävnad i nylon och stål som effektivt dämpar vibrationer och stötar.

Vad betyder 225/45 R 17 91 H?

225: Detta är däckets bredd i millimeter, mätt från sida till sida när däcket är monterat på en fälg.

45: Detta är däckets profilhöjd, uttryckt som en procentandel av däckets bredd. I det här fallet är profilhöjden 45 % av däckets bredd.

R: Detta står för radial och indikerar att däckets konstruktion är radial, vilket är den vanligaste typen av däckkonstruktion idag.

17: Detta är diametern på fälgen i tum, på vilken däcket är avsett att monteras.

91: Detta är belastningsindexet som indikerar den maximala vikten som däcket kan bära. Här är 91 kopplat till en specifik vikt i kilogram (615kg).

H: Detta är hastighetsbeteckningen och indikerar den högsta hastighet som däcket är utformat för att klara. I detta fall är ”H” kopplat till en specifik hastighet i km/h (210 km/h).

Källa: https://www.caranddriver.com/features/a16580427/how-to-read-a-tire-sidewall/

Däckskiftarna GIF