Däckprofilen är viktig och påverkar hur vår bil fungerar. Förare har valet mellan hög- eller lågprofil däck, och varje alternativ har sina för- och nackdelar. Men vilken profil på däck är egentligen bäst?

Profil på däck – Vad är det?

För många förare som står inför valet av däck, kan det vara en gåta vad däckprofil egentligen innebär. Kort sagt, det är procentandelen av ett däcks höjd i förhållande till dess bredd. Man skiljer vanligtvis mellan högprofiliga och lågprofiliga däck.

Många bilentusiaster vill veta exakta däckdimensioner, och har frågor som ”Hur många centimeter är en 45 däckprofil?” dyker ofta upp online. Svaret beror på däckets bredd.

Till exempel, för en modell som är 195/60 R15, blir sidohöjden 60 % av bredden på 195 millimeter, vilket är 117 mm. Detta är en hög profil.

För en modell som är 215/35 R18, blir sidohöjden 35 % av bredden på 215 millimeter, vilket är 75,25 mm. Detta är en låg profil.

Generellt sett, om sidohöjden utgör 50 % eller mindre av sidoväggens bredd, kallas det för låg profil. Om värdet är högre, räknas det som hög profil. Med andra ord, lågprofil däck har en mindre sidohöjd i förhållande till dess bredd. Dessa används oftast som originalutrustning på mellanklass- och lyxbilar, särskilt på modeller som beskrivs som sportiga eller högpresterande av sina tillverkare.

Fördelar med lågprofildäck

Förbättrad kördynamik: Lågprofildäck, med sina mer robusta sidoväggar och större kontaktområde, resulterar i ökad väggrepp och förbättrad respons från hjulen.

Förbättrad bromsförmåga: Eftersom lågprofildäck tar mindre utrymme kan större fälgar användas, vilket möjliggör installation av kraftfullare bromsutrustning. Detta ger ökad bromseffekt.

Estetiskt tilltalande: Generellt sett ger lågprofildäck en imponerande effekt! Deras estetiska attraktion beror dock helt på dina personliga preferenser och din fordonsstil.

Fördelar med hög däckprofil

Ekonomisk fördel: Eftersom högprofildäck är mer vanliga, är de också billigare än lågprofildäck.

Förbättrad komfort: Med en högre sidovägg har högprofildäck förmågan att absorbera stötar och ljud från vägen på ett bättre sätt än lågprofildäck. Detta leder till en mer bekväm körupplevelse, även på ojämna vägunderlag.

Ökad bränsleeffektivitet: Fordon som använder högprofildäck tenderar att använda mindre bränsle jämfört med fordon med lågprofildäck. Eftersom bredden på däckets tvärsnitt är mindre i högprofilsdäck, minskas friktionen mellan däcket och vägytan. Detta har en positiv inverkan på fordonets bränsleeffektivitet.

Källa: https://www.autoexpress.co.uk/car-news/102767/low-profile-tyres-everything-you-need-to-know

Däckskiftarna GIF