Dina aluminiumfälgar kan se mindre snygga ut om de har repor eller bucklor. Om skadorna inte är alltför stora kan du ofta fixa dem själv. Innan du börjar fixa fälgarna, se till att rengöra dem ordentligt. Det hjälper till att göra reparationerna så permanenta som möjligt. Du kan slipa, fylla i eventuella skador och måla fälgarna för att få tillbaka deras fina utseende och hålla dem i gott skick.

Se alla våra fälgar i lager.

Börja med att göra rent fälgarna

 1. Kolla fälgarna noga för skador. Innan du fixar dem, se till att rengöra dem ordentligt. Let efter repor, bucklor eller andra problem som du behöver fixa.
 2. Använd ett milt rengöringsmedel och en trasa för att ta bort extra smuts. Spraya lite hjulrengöringsmedel på en ren trasa. Använd den för att rengöra fälgen och få bort smuts och fläckar.
 3. Använd färgförtunning för att göra rent fälgen från kvarvarande damm eller skräp. Doppa en trasa i färgförtunning och gnugga lätt över fälgen. Applicera lite tryck medan du rengör tills smutsen försvinner.
 4. Torka av fälgen med en luddfri trasa. Se till att hjulet är torrt innan du börjar fixa skadorna. Använd en ren trasa utan ludd när du torkat av hjulet eller, om du har tid, låt fälgen lufttorka.

Slipa reporna på fälgen

 1. Ta maskeringstejp och täck däcket runt fälgen. Sätt tejpen ungefär 2,5-5,1 cm från kanten på däcket och runt om fälgen.
 2. Ta sandpapper med kornstorlek 240 och slipa försiktigt reporna på fälgen. Använd sandpappret för att jämna ut ojämnheterna i skadorna och små bucklor. Placera sandpappret över det skadade området och gnugga det fram och tillbaka tills ytan känns jämn istället för ojämn.

Se till att torka bort eventuellt damm från sandpappret med en torr trasa innan du fortsätter.

Spackla

 1. Fyll i repor eller bucklor med metallspackel. Ta lite spackel med en spackel från burken. Tryck på spacklet över det skadade området och sprid det jämnt. Använd fingrarna för att forma och jämna ut spacklet över skadan så att det blir slätt och inte sticker ut. Undvik att applicera spacklet på områden som inte är skadade för att undvika ojämnheter.
 2. Låt spacklet torka, vanligtvis tar det mellan 30 minuter och 2 timmar beroende på märket och skadans storlek. Läs noggrant instruktionerna på spacklet för att veta hur länge det behöver torka.
 3. Använd 400-korns sandpapper för att jämna ut ytan. När spacklet är helt torrt, använd sandpapperet för att jämna ut eventuella ojämnheter som spacklet kan ha skapat. Gnugga försiktigt över de områden där du applicerade spackel tills de blir lika jämna som resten av fälgens yta.

Applicera primer

 1. Skydda ditt hjul med maskeringstejp. Täck däcket och alla delar av fälgen som du inte ska måla. Det är viktigt att undvika att få färg på dessa områden eftersom det kan vara knepigt att ta bort. Endast de skadade delarna behöver vara oskyddade för att målas.
 2. Applicera en primer på det skadade området. En primer hjälper färgen att fästa bättre och se mer naturlig ut på fälgen. Håll burken cirka 15–20 cm från fälgen och spraya det skadade området med jämnt svepande rörelser. Ett enda lager av primer är tillräckligt för att färgen ska fästa jämnt.
 3. Låt primern torka i 30 minuter till en timme. Kolla instruktionerna på primern för att veta exakt hur länge den behöver torka innan du målar över den. Generellt sett tar det mellan 30 minuter och en timme. Vänta tills primern är helt torr innan du fortsätter med att måla färgen.

Dags att måla fälgen

 1. Måla det skadade området med sprayfärg. Välj en färg som matchar din fälg ordentligt. Håll sprayburken ungefär en armlängds avstånd från ytan och måla området med jämna rörelser.
 2. Låt färgen torka i cirka 30-60 minuter. Det är viktigt att låta färgen få tillräckligt med tid att torka ordentligt.
 3. Upprepa processen vid behov. Om det behövs mer färg eller om du vill ha ett bättre resultat kan du göra en till omgång med färg på samma sätt.

Läs även:Hur byter man fälgar?

Källa

 

Däckskiftarna GIF