Det finns fem viktiga mått som är avgörande när man mäter fälgar. Dessa inkluderar diametern, bredden, bultmönstret, offset och backspacing. Dessa siffror är avgörande för att avgöra om en fälg passar på ett fordon eller däck på rätt sätt. En central aspekt är att kunna skilja på när man ska inkludera eller ignorera fälgläppar i sina mätningar.

Bredd- och diametermåtten måste alltid mätas utan att ta hänsyn till fälgläpparna, medan offset- och backspacing-måtten alltid ska inkludera dessa. Det korrekta mätandet av en fälg är betydelsefullt för att kunna välja rätt typ av däck som passar perfekt. För att få exakta mått är det bra att alltid ta bort däcket och skilja fälgen från hjulet.

Steg för att mäta diametern

  1. Förberedelse: Placera fälgen på en plan yta och använd ett måttband. Se till att måttbandet är i gott skick för att få exakta mätningar.
  2. Mätning av diameter: Placera måttbandet på utsidan av läppen och dra det över till motsatt sida, över fälgen. Se till att mätbandet korsar mitten av fälgen för att hitta ytterdiametern. Ytterdiametern är från läpp till läpp och exkluderar läpparna från den verkliga diametern på hjulet.
  3. Mätning av läppen: Mät avståndet från den yttre kanten av läppen till fälgens mitt. Detta är läppens höjd, vilken behövs för att justera den verkliga diametern.
  4. Beräkna verklig diameter: Subtrahera läppens höjd två gånger från ytterdiametern. Detta ger den verkliga diameter av fälgen. Till exempel, om ytterdiametern är 18 tum men läppen sträcker sig 1 tum ut från mitten, blir den verkliga diametern 16 tum (18 – 1 – 1 = 16 tum).

Genom att följa dessa steg och ta exakta mätningar får du den korrekta informationen för att säkerställa att du väljer rätt fälg för ditt fordon eller däck. Att ta bort däcket och fälgen från hjulet ger de mest exakta mätningarna.

Läs även: Hur byter man fälgar?

Källa

Däckskiftarna GIF